Gutuiul – o ruda tarta a marului si a perei – in Grecia antica si Roma era un simbol al fertilitatii si al iubirii (oamenii indragostiti isi dadeau reciproc fructe de gutui pentru a-si exprima sentimentele). Fructul este bogat in antioxidanti care protejeaza organismul de bolile cronice si reduc inflamatia. In plus, gutuia este o sursa valoroasa de vitamine C, B1, B6, precum si de minerale, inclusiv fier, cupru, potasiu si magneziu. Astazi este utilizat pe scara larga in medicina traditionala si gatit. Este principalul ingredient aromatic in dulceturile si sucurile de toamna. Sa intelegem care sunt beneficiile pentru sanatate ale acestui fruct de toamna si cum sa-l adaugam in dieta.
Valoare nutritionala a gutuii
Conform datelor nutritionale, 100 g de gutui contine:
• calorii – 57;
• carbohidrati – 15,3 g;
• fibre – 1,9 g;
• grasimi – 0,1 g;
• proteine - 0,4 g;
• vitamina C – 15 mg (25% din norma zilnica);
• fier – 0,7 mg (4% din norma zilnica);
• magneziu – 8,0 mg (2% din norma zilnica);
• fosfor – 17,0 mg (2% din norma zilnica);
• potasiu – 197,0 mg (6% din norma zilnica);
• cupru – 0,1 mg (6% din norma zilnica).
Gutuia este, de asemenea, bogata in antioxidanti, inclusiv vitamina C (acid ascorbic) si flavanoizi (quercetina si kaempferol).
Beneficiile consumului de gutui
Valoarea nutritiva a gutuii marturiseste proprietatile benefice ale fructului. Adaugandu-l in dieta dumneavoastra, puteti potential avea beneficii pentru:
Sistem digestiv
In antichitate, gutuiul era folosit în medicina traditionala pentru tratarea tulburarilor digestive. Mai exact, a fost un remediu anti-greata. Oamenii de stiinta moderni au efectuat un studiu care a implicat femei Insarcinate. Participantii au luat o lingura de sirop de gutui pentru a reduce greata. Rezultatele au aratat ca siropul a fost mai eficient decat suplimentele cu vitamina B6.
In plus, unele cercetari sugereaza ca siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD) sau a refluxului acid.
In plus, gutuia contine fibre care sustin un microbiom intestinal sanatos. Acest lucru poate reduce inflamatia si poate imbunatati protectia impotriva bacteriilor daunatoare din tractul digestiv.
Imunitatea
Continutul de fibre, vitamina C si alti antioxidanti sugereaza ca gutuia are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. In special, vitamina C promoveaza productia de limfocite si fagocite, care protejeaza organismul de infectii si ajuta celulele sa functioneze mai eficient, prevenind deteriorarea radicalilor liberi. De asemenea, se recomanda consumul de gutui in perioadele de activitate gripala pentru a reduce efectul bacteriilor asupra organismului.
Datorita continutului ridicat de pectina din fructele de gutui, fructul este recomandat persoanelor care locuiesc in zone contaminate cu radionuclizi sau lucreaza in industrii periculoase. Deoarece cea mai valoroasa proprietate a pectinei este capacitatea de a elimina radionuclizii din organism.
Gutuiul contine, de asemenea, o cantitate mica de potasiu, care are un efect pozitiv asupra sanatatii sistemului cardiovascular.
Riscurile de consum
Alergia la gutui este un eveniment rar. Dimpotriva, oamenii de stiinta sugereaza ca gutuiul poate ameliora simptomele alergice prin suprimarea activitatii celulelor imune responsabile de reactiile alergice.
Cu toate acestea, puful catifelat de pe pielea fructului poate irita laringele si poate duce la dureri de gat si tuse pe termen scurt.
Semintele proaspete de gutui pot fi periculoase pentru sanatate (acest lucru este facilitat de substanta amigdalina din compozitia lor), asa ca semintele trebuie indepartate inainte de a manca fructele.
De asemenea, persoanele cu colita si tendinta la constipatie ar trebui sa consume fructe crude cu prudenta. O cantitate mare de pectine si taninuri in compozitia sa poate agrava efectul de fixare si poate provoca spasme intestinale.
Cum se adauga gutuia la dieta
Pentru o utilitate maxima, fructele trebuie consumate in forma sa cruda obisnuita. Cu toate acestea, gutuiul putin suculent si destul de tare are un gus putin acrisor, care nu ii place tuturor. Prin urmare, este adesea consumat dupa tratamentul termic. De exemplu, marmelada, dulceturi si conserve sunt preparate prin adaugarea de condimente si condimente precum ghimbirul si scortisoara. De asemenea, acest fruct parfumat se adauga la salate, sucuri, ceaiuri, placinte si alte deserturi.