Gutuiul nu este cel mai raspandit fruct din regiunea noastra, care a venit la noi din tarile asiatice. Este bogat in antioxidanti care protejează organismul de bolile cronice si reduc inflamatia. In plus, gutuia este o sursa valoroasa de vitamine C, B1, B6, precum si de minerale, inclusiv fier, cupru, potasiu si magneziu.
Gutuiul se adauga la deserturi, salate, dulceturi delicioase si sucuri sunt preparate pe baza acesteia. Dar pentru o utilitate maxima, fructele trebuie consumate in forma sa obisnuita cruda – acest fruct ciudat are un gust destul de acru, dar o acrisoare placuta. Prin urmare, va sugeram sa cumparati 3 gutui mari: mancati unul si faceti dulceata sanatoasa si gustoasa din celelalte doua – un adaos minunat la clatite sau ceaiuri.
Ingrediente:
2 gutui mari (500 g);
2 cani de zahar (500 g);
2 cani de apa (500 ml).
Tehnica de gatit:
1. Taiati gutuia felii. Miezul trebuie mai intai indepartat, daca se doreste, fructele pot fi curatate de coaja.
2. Puneti feliile de gutui in oala. Umpleti cu apa rece.
3. Gatiti pana se inmoaie, aproximativ 15 minute.
4. Scoateti feliile de gutui, si strecurati bulionul.
5. Puneti zaharul in oala cu gem.
6. Turnati decoctul obtinut dupa fierberea gutuiului si puneti pe foc. Acesta va fi siropul vostru.
7. Puneti gutuia fiarta in siropul care fierbe.
8. Lasati dulceata sa fiarba putin, nu uitati sa amestecati din cand in cand.
9. Fierbeti gemul pana cand gutuia devine transparenta.
10. Raciti dulceata finita, aceasta va deveni si mai densa cand va fi racita.
Gata! Pofta buna!