Uneori este suficient să râzi.
Colesterolul crescut este periculos, provoacă probleme cu inima și vasele de sânge. Toată lumea știe asta. Cei mai avansați chiar știu că colesterolul este diferit – „rău” și „bun”. Doar că nu toată lumea este capabilă să explice care este diferența.
Ce este colesterolul?
De fapt, colesterolul nu este deloc inamicul. Această substanță ceară se găsește în fiecare celulă a corpului și îndeplinește multe funcții importante:
1. Este principala materie primă pentru producerea acizilor biliari, cu ajutorul cărora grăsimile obținute din alimente sunt descompuse în intestine.
2. Este implicat în producția de hormoni, inclusiv testosteron și estrogen.
3. Joacă un rol important în sinteza vitaminei D.
4. Întărește pereții celulari, inclusiv neuronii din creier.
În general, fără colesterol – nu-i sănătate și nici viață. O altă întrebare este că uneori colesterolul se poate transforma într-o latură întunecată a sănătății. Și nu din vina lui.
Ce este colesterolul „rău”?
„Rău” este o desemnare condiționată. Atât colesterolul „bun” cât și cel „rău” sunt aceeași substanță. Doar cu nuanță.
Colesterolul nu poate fi prezent în sânge în forma sa pură. Se deplasează prin vasele de sânge exclusiv în combinație cu tot felul de grăsimi, proteine și alte substanțe auxiliare. Astfel de complexe se numesc lipoproteine. Anume ele (mai precis, compoziția lor) sunt cele care determină relația dintre nivelurile de colesterol.
* Colesterolul „rău” – cel care face parte din lipoproteinele cu densitate joasă (LDL sau LDL; LDL engleză). LDL se așează pe pereții vaselor de sânge, formând acele plăci de colesterol foarte nefericite. Ele perturbă circulația sângelui și pot provoca tot felul de probleme cardiovasculare: infarct miocardic, accident vascular cerebral și așa mai departe.
* Colesterolul „bun” este cel care face parte din lipoproteinele cu densitate mare (HDL sau HDL; HDL în engleză). În această formă, colesterolul este trimis către țesuturi și organe, ceea ce înseamnă că nu se așează pe pereții vaselor de sânge și numai beneficiază organismului.
De fapt, lupta împotriva colesterolului este următoarea: este necesară creșterea nivelului de colesterol „bun” din sânge și, în același timp, reducerea nivelului celui „rău”. Cu excepția cazului în care, desigur, valorile lor sunt în afara normei.
Care este colesterolul normal?
Nu există o regulă generală pentru toată lumea. Totul depinde de vârsta, sexul, starea de sănătate a unei anumite persoane.
Deci, la bărbați, nivelul de colesterol „bun” ar trebui să fie mai mare de 1 mmol / l, iar la femei – 1,2 mmol / l.
Cu colesterolul „rău” este mai dificil. Dacă nu sunteți în pericol, trebuie să încercați să vă asigurați că nivelul acestuia nu depășește 3,5 mmol / l. Dar dacă sunteți predispus la boli cardiovasculare, colesterolul „rău” nu trebuie să depășească 1,8 mmol/l.
Grupul de risc include nivelurile de colesterol la cei care:
* Au o ereditate slabă: tulburările vasculare au fost diagnosticate la rudele apropiate, în special la părinți.
* Suferă de hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută).
* Suferă de diabet de tip 2.
* Fumează.
* Este supraponderal.
* Duce un stil de viață sedentar.
* Mănâncă alimente bogate în grăsimi saturate.
Există studii care demonstrează că grăsimile saturate în ceea ce privește colesterolul nu sunt atât de rele pe cât se credea anterior. Cu toate acestea, o dietă care se concentrează pe unt, untură și alte grăsimi vă pune în continuare în mod automat în pericol.
Colesterolul este de dorit de al controla de-a lungul vieții, trecând testul de sânge corespunzător cel puțin o dată la 5 ani. Dar bărbații cu vârsta între 45–65 și femeile cu vârsta între 55–65 ar trebui să fie deosebit de părtinitoare: dacă te încadrezi în aceste categorii, ar trebui să faci teste cel puțin o dată la 1–2 ani.
Cum să scazi colesterolul acasă?
De regulă, pentru a scădea nivelul colesterolului, medicii prescriu medicamente speciale care inhibă sinteza acestei substanțe în ficat.
Aproximativ 80% din colesterol (adică aproximativ 1 g pe zi) este produs de organism, în special de ficat. Restul îl primim din mâncare.
Dar de multe ori te poți descurca fără pastile – doar reconsiderati-vă puțin stilul de viață. Iată 9 reguli simple care vă vor ajuta să controlați colesterolul – reduceți „rău” și creșteți „bun”. Consultați-vă cu terapeutul și implementați.
1. Mănâncă mai puține grăsimi trans
Chipsurile, hamburgeri, alte fast-food-uri, precum și produsele de patiserie cumpărate din magazin, inclusiv prăjiturile și produsele de patiserie, sunt interzise. Aceste alimente conțin grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol „rău” și scad nivelul de colesterol „bun”.
2. Scapați de excesul de greutate
Nu este necesar să vă străduiți pentru parametrii unui supermodel. Este suficient să pierdeți 4,5 kg pentru ca nivelul de colesterol LDL să scadă cu 8%. Și, desigur, continuați să slăbiți până când testele vor arată norma.
3. Mișcați-vă mai mult
Este suficient să dedicați doar 2,5 ore pe săptămână antrenamentelor (de exemplu, să mergeți o jumătate de oră în fiecare zi a săptămânii) pentru a crește colesterolul „bun” și a reduce „rău”.
4. Încărcați-vă cu legume, fructe și cereale
Mai ales cele care contin multe fibre (fibre alimentare grosiere): fulgi de ovaz, mere, prune uscate, fasole… Printre altele, fibrele vă vor permite sa vă simtiți satul mai mult timp, ceea ce inseamna sa scapați de excesul de greutate.
5. Măncați nuci
Oricare: nuci, de pădure, alune, caju… Toate tipurile de nuci conţin substanţe care ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău”. Singurul dezavantaj al unei astfel de diete este că este foarte bogată în calorii.
6. Învațați să vă relaxați
Cu cât stresul este mai mare, cu atât nivelul colesterolului „rău” este mai mare.
7. Adăugați condimente
Este suficient să consumați o jumătate de cățel de usturoi în fiecare zi, astfel încât colesterolul „rău” să scadă cu 9% destul de repede. De asemenea, nu uitați să asezonați preparatele cu piper negru, turmeric, ghimbir, coriandru și scorțișoară.
8. Renunțați la fumat
Renunțarea la fumat crește colesterolul „bun” cu 5%.
9. Râdeți mai des
Acesta este cazul când râsul poate fi un medicament. La fel ca renunțarea la fumat, Vă crește colesterolul „bun” în timp ce vă scade colesterolul „rău”.