Daca ai diabet sau vrei sa nu ajungi sa ai, ar fi bine sa calculezi carbohidratii din alimentele pe care le consumi. Evident ca cel mai mult va trebui sa avem grija la glucide, iar ele sunt in majoritatea alimentelor, doar ca in cantitati diferite. Un consum „onest” de glucide ar fi cam 100 g pe zi, impartit in maxim sase mese pe zi, trei mese principale si trei gustari. Acum cel mai important este sa vedem si cate glucide contin anumite produse pe care le consumam zilnic, iar mai jos o sa facem o lista pentru a exemplifica.
Program de calculare a carbohidraților din alimente
O sa adaugam aici cantitatile din alimente care corespund la 10 g de glucide, apoi in functie de ce alimente consumati veti valcula si singuri cat de aproape sunteti de tinta celor maxim 100 g/zi.
Lapte si produse lactate
Produs | Cantitate |
---|---|
1 pahar lapte | 200 ml |
1 pahar iaurt | 200 ml |
1 pahar lapte batut | 200 ml |
Paine si produse de panificatie
Produs | Cantitate |
---|---|
1/2 chifla | 20 g |
1/2 corn | 30 g |
1-2 felie felie paine neagra | 25 g |
Fainuri si paste
Produs | Cantitate |
---|---|
1 lingura faina | 15 g |
2 linguri fulgi de porumb | 15 g |
Cartofi, produse din cartofi si legume
Produs | Cantitate |
---|---|
1 cartof (marime medie) | 65 g |
cipsuri din cartofi | 25 g |
Fructe (*= cu sambure sau coaja)
Produs | Cantitate |
---|---|
1 felie ananas* | 140 g |
1 mar mic * | 90 g |