Daca ai diabet sau vrei sa nu ajungi sa ai, ar fi bine sa calculezi carbohidratii din alimentele pe care le consumi. Evident ca cel mai mult va trebui sa avem grija la glucide, iar ele sunt in majoritatea alimentelor, doar ca in cantitati diferite. Un consum „onest” de glucide ar fi cam 100 g pe zi, impartit in maxim sase mese pe zi, trei mese principale si trei gustari. Acum cel mai important este sa vedem si cate glucide contin anumite produse pe care le consumam zilnic, iar mai jos o sa facem o lista pentru a exemplifica.

Program de calculare a carbohidraților din alimente

O sa adaugam aici cantitatile din alimente care corespund la 10 g de glucide, apoi in functie de ce alimente consumati veti valcula si singuri cat de aproape sunteti de tinta celor maxim 100 g/zi.

Lapte si produse lactate

Produs Cantitate
1 pahar lapte 200 ml
1 pahar iaurt 200 ml
1 pahar lapte batut 200 ml

Paine si produse de panificatie

 

Produs Cantitate
1/2 chifla 20 g
1/2 corn 30 g
1-2 felie felie paine neagra 25 g

Fainuri si paste

 

Produs Cantitate
1 lingura faina 15 g
2 linguri fulgi de porumb 15 g

Cartofi, produse din cartofi si legume

 

Produs Cantitate
1 cartof (marime medie) 65 g
cipsuri din cartofi 25 g

Fructe (*= cu sambure sau coaja)

 

Produs Cantitate
1 felie ananas* 140 g
1 mar mic * 90 g