💛 Am 3 îndulcitori preferați.
🌿 Primele pe listă sunt fructele uscate și fructele. Le folosesc cu conștiința curată și mă bucur că există un astfel de înlocuitor al zahărului rafinat bogat în oligoelemente, antioxidanți și fibre alimentare. Cele mai dulci fructe uscate sunt curmalele și stafidele. Compensează perfect zahărul de masă. Dar rețineți că curmalele au un IG record și ar trebui consumate foarte, foarte moderat. Dar prunele au un IG scăzut, ceea ce este bine pentru noi.
🌿 A doua mea preferată este mierea. Spre deosebire de zahărul alb, mierea conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, enzime și minerale și, de asemenea, are proprietăți antibacteriene și previne diferite boli. Toate acestea sunt adevărate, cu condiția ca mierea ta să fie reală, crudă și să nu fie falsificată, să nu fie încălzită și să nu fie prelucrată. Apropo, indicele glicemic al mierii depinde de soi și variază de la 30 la 85, adică există miere cu IG scăzut!
🌿 A treia sursă de zahăr este melasa. Melasa este partea „bună” a trestiei de zahăr care rămâne după extragerea zahărului alb. În melasa se concentrează aproape toate mineralele și majoritatea vitaminelor din trestia de zahăr originală. Și asta, după cum vă amintiți, vă permite să mențineți echilibrul oligoelementelor și să nu vă eliminați rezervele proprii ale corpului.
Melasa adevarata are un gust deosebit, iar dulceata ei este foarte moderata. Mulți oameni nu le place aroma amară, de lemn dulce a melasei, motiv pentru care majoritatea mărcilor amestecă zahărul de masă cu ea, vânzând un amestec care de fapt conține foarte puțină melasă. Același lucru este valabil și pentru zahărul brun, care în supermarketuri este o combinație de zahăr alb și o cantitate mică de melasă. Nu există niciun beneficiu într-un astfel de zahăr, dar vânzătorul profită din dragostea ta pentru tot ceea ce este sănătos. Melasa adevărată și zahărul brun adevărat au o culoare maro închis și un gust puternic cu amărăciune.
De asemenea, cercetez în prezent beneficiile siropului de cicoare. Am ajuns la concluzia că dintre toate siropurile, este cel mai util. Neinclus încă în listă, v-am scris deja o postare separată despre el.
De asemenea, siropul de topinambur nu este inclus în top 3: este pe lista mea dar sub trinitatea mea preferată. În schimb, încerc să folosesc miere acolo unde este posibil.
Să rezumam. O dietă bogată în legume, antioxidanți și fibre, cele mai naturale surse de zahăr și o moderație strictă în toate – acești trei factori vă vor ajuta corpul să absoarbă zahărul în mod adecvat. Și noi, la rândul nostru, vă vom ajuta cu sfaturi să măncați bogat și gustos chiar și fără substanțe nocive.