Alimentația corectă – Ce să mănânci la cină pentru a pierde în greutate – sfaturile specialiștilor.
Cum ar trebui să fie cina? Mai ales pentru cei care au decis să slăbească câteva kilograme sau să se aibă de corpul lor?
Specialiștii care lucrează la această problemă au creat multe programe unice, dar ele (mai ales toate) au un minus principal și neplăcut: fiecare dintre ele este eficient atâta timp cât îl urmezi.
Nu ne puteți contrazice, ideea că va trebui să consumați o listă limitată de produse toată viața voastră nu este deloc încurajatoare.
Deci, ce-i de făcut? Poate de sărit peste masa de seară? Până la urmă, cei mai mulți dintre cei care au ales această cale au scăpat de câteva kilograme… dar au uitat să avertizeze că, pe lângă pierderea dorită, la drept vorbind, și-au zdruncinat sănătatea.
Pierderea în greutate și sănătatea în același timp nu este cea mai bună idee, așa că nu puteți refuza această masă, trebuie să o faceți satisfăcătoare, dar ușoară. Ne amintim recomandările care vor preveni efectiv avariile și expedițiile nocturne la frigider:
!. Este o greșeală să folosiți credința populară că orice aliment consumat înainte de ora 18:00 va fi digerat și asimilat în siguranță și veți avea doar timp să cheltuiți caloriile suplimentare înainte de culcare.
Imaginează-ți situația: ați terminat cina la șase și v-ați culcat abia la două dimineața.
Sunt opt ore fără mâncare. Apoi adormiți, aceasta este o pauză de încă 6-8 ore, însumând până la șaisprezece ore de post! Ce se întâmplă cu corpul? El este în stare de șoc! Creierul dă un semnal că au început vremuri dificile, de foame. Credeți că începe să folosească cu putere grăsimea principală? Degeaba. Începe să ardă masa musculară, salvând stratul de grăsime în momentul în care devine foarte subțire.
Vine dimineața, arunci cu bucurie luați micul dejun, chiar dacă este corect din punctul de vedere al principiilor de alimentație corectă, dar ce fel de reacție primește? Creierul dă un semnal că s-a întâmplat un miracol, s-a găsit mâncare, iar acum totul trebuie procesat cât mai mult posibil în rezerve, adică în stratul de grăsime, deoarece nu este clar dacă dificultățile s-au încheiat sau este un noroc brusc care a căzut din cer. Din același motiv, mulți se simt mai târziu adormiți în loc de veselia așteptată. Mecanismul de apărare economisește energie oferindu-ți un minim de energie și trimițându-te la somn, limitându-ți activitatea fizică și psihică pentru a te priva de posibilitatea de a folosi intens rezervele.
Drept urmare, cei care pierd în greutate par să țină o dietă, dar pur și simplu nu slăbesc.
Organismul trebuie să fie clar că totul este în ordine, nu trebuie să facă rezerve, dar puteți procesa în siguranță cantitatea copleșitoare în energie.
Concluzie: în mod ideal, mâncați mai des – de cinci ori, poate de șase, pe zi. Acest lucru nu necesită să vă uitați la ceas, îngrijorându-vă că nu aveți timp să măncați exact după program. Este suficient să estimați cel puțin aproximativ când ați putea mânca, împărțind ziua în 5-6 părți. Asta nu înseamnă că va trebui să mențineți perioade de timp clare, puteți face o masă mai ușoară și mai satisfăcătoare de mâncat data viitoare după 2 ore, astfel încât foamea să nu vă viziteze încă patru ore.
Așadar, revenind la prima regulă: mâncăm cu trei ore înainte de culcare. Doar pentru a digera totul, pregătiți-vă pentru somn și treceți calm o perioadă fără de mâncare.
2. Să măncați seara cartofi crocanți, prăjiți, cu untură și chiar și cu ciuperci, este o mare greșeală.
Cartoful în sine este saturat cu carbohidrați, iar în combinație cu unt și untură, este o bombă de carbohidrați-grăsimi.
Predominanța ideală a proteinelor. Brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi (dar aveți grijă, afectează scurgerea sputei, deci dacă aveți tuse, atunci după 18 ore este rezonabil să o excludeți). Sau, dacă vă e foame, piept de curcan (sau pui), dar cu această opțiune, adaugați fibre – vă ajuta la digerarea alimentelor grele cu proteine, iar stomacul va face față sarcinii mai repede. De asemenea, vă va oferi un plus de senzație de sațietate. Legumele gătite (cu excepția prăjirii) fără amidon sunt potrivite: dovlecei, dovleac, sparanghel, morcovi și așa mai departe – alegerea este largă. Proteinele, în combinația potrivită cu activitatea fizică, vor fi folosite pentru a construi o masă musculară.
Concluzie: cina ar trebui să conțină la maximum proteine.
3. Fără fructe și sucuri de fructe, chiar proaspăt stoarse.
În primul rând, conțin zahăr, iar aceștia sunt carbohidrați și, în al doilea rând, vă vor stârni pofta de mâncare și vă vor provoca o dorință puternică de a mânca.
După cum puteți vedea, totul este destul de ușor. Există, desigur, latura psihologică a problemei. Un sfat foarte demn este oferit de celebrul nutriționist Jean-Loup Dervo:
– nu mâncați în timp ce vă uitați la televizor, la o carte sau folosiți în mod activ gadget-uri. Când măncați, este indicat să nu faceți nimic în același timp, doar să măncați. Este important să vedeți cu ochii ce măncați, să mirosiți și să gustați, să mestecați bine, facilitând munca stomacului. Când o persoană este distrasă de ceva, senzația de sațietate nu vine, el însuși nu înțelege ce a luat la cina, așa că își dorește altceva;
– nu faceți greva foamei. Nu vă convingeți că o încălcare, chiar și cea mai mică, a regimului va duce la un fiasco total. Din cauza diferențelor individuale, unii oameni ce simt foame mai repede și ar putea dori să mănânce când este timpul să se culce. Nu vă refuzați, beți chefir, de preferință de unu la sută %. Atenuează foamea și ajută la normalizarea funcției intestinale dacă există probleme;
– nu vă agățați de dietă. Nu ar trebui să credeți că mâncarea este rea. Nu este adevarat. Fără ea, funcționarea corectă a organelor interne este imposibilă. Este foarte posibil să vă permiteți pizza, sushi și chiar fast-food, dacă doriți, dar doar rar și foarte de dorit, nu seara.
Mai jos este o listă de alimente care sunt acceptabile sau, dimpotrivă, nu ar trebui consumate seara, menținând în același timp o alimentație adecvată.
Puteți:
– carne slaba: piept de curcan sau pui, vita, iepure;
– brânză de vaci cu conținut minim de grăsime, același chefir sau iaurt, brânză până la 45%;
– soiuri cu conținut scăzut de grăsimi de pește, fructe de mare;
– legume fara amidon (crude, la gratar sau la abur, la cuptor);
– ouă;
– leguminoase (rețineți că pot provoca balonare);
– ciuperci;
– hrisca;
– orice ulei vegetal;
– otet balsamic, sos de soia;
– usturoi și condimente;
– ceai verde;
– apa (rețineți că dacă beți mult înainte de culcare, dimineața vă vor aștepta umflături);
Limitat:
– cartofi, paine cu tarate, prune uscate, caise uscate, nuci, pepeni verzi.
Nepotrivit:
– sucuri proaspete si ambalate, alcool, sifon;
– ketchup-uri, sosuri grase pe bază de maioneză, dulci-acrișoare și picante, aduse din magazin;
– pâine albă;
– cârnați (este mai bine să-l excludeți cu totul, din ce este făcut este mai bine să nu știți deloc), cârnați, crenvuști și carne afumată
– dulciuri, prăjituri, biscuiți și alte plăceri
– muraturi si marinate (sarea retine umezeala);
– fast food;
– orez, gris, terci de porumb;
– produse lactate bogate în grăsimi, iaurturi cu umplutură, caș dulce.