Datorită gustului său delicat special, structurii neobișnuite de ulei-crem, avocado poate fi numit poate cel mai la modă fruct (da, este un fruct!) – și din motive întemeiate.

Toată lumea știe că avocado este sănătos, pentru că există o mulțime de grăsimi sănătoase, dar nu toată lumea știe că sunt și bogate în fibre. De fapt, avocado conțin multe minerale și vitamine utile diferite de care toată lumea uită.

Acum îți vom spune de ce ar trebui neapărat să adaugi acest superaliment în dieta ta zilnică, care sunt proprietățile benefice ale avocado și cum să-l consumi.

Ce este un avocado și care sunt beneficiile avocado?

După cum am spus la început, un avocado este un fruct, dar pentru a fi complet corect din punct de vedere botanic, un avocado este o boabă foarte mare cu o sămânță, ca o cireșă uriașă. Avocado crește în climă caldă pe copaci.

Avocado a apărut în sud-centrul Mexicului cu foarte mult timp în urmă și a durat câteva milenii înainte ca soiul sălbatic de avocado să înceapă să fie cultivat. Arheologii au găsit gropi de avocado îngropate cu mumii incași, datând din jurul anului 750 î.Hr. Există unele dovezi că avocado a fost cultivat în Mexic încă din anul 500 î.Hr.

Compoziția avocado și conținutul caloric

Avocado este un fruct foarte gras. De fapt, aproximativ 77% din caloriile pe care le obțineți din consumul unui avocado provin din grăsimi.

Jumătate de avocado copt conține:

114 kcal
6 g carbohidrați
1 g proteine
10,5 g grăsimi totale (16% DV)
1 g grăsimi saturate
5 g fibre alimentare
345 mg potasiu (10% DV)
20 mg magneziu (5% DV)
6 mg vitamina C (10% DV)
0,2 mg vitamina B6 (10% DV)

Proprietăți utile ale avocado

Bogat în vitamine și minerale și bogat în antioxidanți
Vitamina E întărește sistemul imunitar, acționează ca un antioxidant pentru a proteja împotriva bolilor care apar la vârsta înaintată.

Riboflavina – promovează producerea de energie și formarea globulelor roșii.

Vitamina B6 este importantă pentru metabolismul energetic și imunitate.

Acidul folic ajută la producerea globulelor roșii sănătoase.

Luteina este esențială pentru sănătatea ochilor.

Potasiul este important pentru o inimă sănătoasă și ajută la controlul echilibrului fluidelor din organism.

Avocado scade colesterolul

Există mai multe motive indirecte care vorbesc „pentru” utilizarea avocado când ai colesterol ridicat. Până în prezent, nu există dovezi specifice că consumul de avocado scade nivelul de colesterol.

Avocado nu conține deloc colesterol, așa că adăugându-l în dieta, puteți înlocui grăsimile animale care conțin colesterol în ​​ele.

Grăsimile mononesaturate sănătoase, care sunt abundente în avocado, oferă organismului energie. În același timp, atunci când îl mănânci, nu există un salt brusc al zahărului, așa cum ar putea fi dacă ai mânca ceva dulce.

Avocado vă ajută să vă simțiți mai satul pentru mai mult timp și este foarte sațios, ceea ce înseamnă că vă va fi mai ușor să respectați planul de masă potrivit și să controlați porțiile. De aceea, avocado este util pentru colesterolul ridicat, dacă le înlocuiești cu grăsimi saturate.

Ajută la pierderea în greutate

Când te gândești ce să mănânci pentru a pierde în greutate, cu greu îți poți imagina un castron mare de guacamole. Mulți oameni cred că avocado nu este cel mai potrivit produs pentru o dietă de slăbire, deși știu că avocado este folositor, dar nutriționiștii sunt adesea de acord cu contrariul. Ei recunosc efectele pozitive ale includerii suficiente „grăsimi bune” în dietă. Avocado conține concentrații mari de grăsimi mononesaturate, care sunt benefice pentru organism atunci când sunt consumate în doze rezonabile.

Pentru a pierde în greutate, trebuie să creați un deficit de calorii. Sună destul de simplu, dar există o avertizare: pe fondul unei scăderi a numărului de calorii, este important să se prevină apariția unei deficiențe de vitamine și oligoelemente.

Avocado este o sursă bună de fibre alimentare, care promovează sănătatea intestinală bună. Lista de vitamine, minerale și antioxidanți găsite în umilul avocado este destul de lungă. Dacă doriți să reduceți aportul de calorii, dar trebuie totuși să obțineți suficienți micronutrienți, adăugarea de avocado în dieta dvs. este o soluție excelentă.

Un avantaj suplimentar serios al avocado este că oferă o senzație lungă de sațietate. Daca mananci un avocado la micul dejun, nu vei dori sa mananci mult timp, dar in acelasi timp micul dejun nu va fi prea greu pentru stomacul tau.

Ajută la păstrarea memoriei și susține sistemul nervos

Ce alte beneficii are avocado? După cum am spus deja, avocado conține o mulțime de grăsimi mononesaturate și au un efect benefic asupra sănătății vasculare. Avocado mai conține potasiu, care scade tensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este una dintre cauzele declinului cognitiv. Tensiunea arterială moderată promovează sănătatea creierului. Avocado este bogat în vitamina E, care poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer și poate încetini deteriorarea memoriei. Poate că acest lucru se datorează proprietăților antioxidante ale vitaminei E, dar, fără îndoială, aceasta este o proprietate benefică a avocado pentru corpul uman.

Avocado și sănătatea inimii

Principalul tip de grăsime mononesaturată găsit în avocado este acidul oleic. Acesta este același acid gras ca cel găsit în uleiul de măsline.

Ca toate alimentele din plante, avocado nu conține colesterol, dar conțin fitosteroli, sau steroli vegetali, care au o structură oarecum similară cu colesterolul. Fitosterolii sunt absorbiți slab în intestine și astfel pot interfera cu absorbția colesterolului (ceea ce este bun).

Avocado este bogat și în potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale și ajută la contractarea mușchilor.

Studiile au mai arătat că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate (mononesaturate și polinesaturate) îmbunătățește sensibilitatea la insulină, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, motiv pentru care avocado este bun pentru femei și bărbați.

Posibilul rău pentru avocado și contraindicațiile

Posibilul rău de la consumul de avocado este asociat în primul rând cu supraalimentarea. Avocado este încă destul de bogat în calorii, iar dacă îl mănânci de mai multe ori pe zi, poți depăși cu ușurință aportul caloric zilnic recomandat. Atunci când iei mai multe calorii decât arzi, acest lucru duce invariabil la creșterea în greutate, chiar dacă caloriile pe care le consumi sunt „sănătoase”.

Persoanele care caută să reducă conținutul de calorii din dieta lor nu ar trebui să uite de valoarea energetică relativ mare a avocado și să-și regleze conținutul în dieta lor.

Într-o zi nu ar trebui să mănânci mai mult de un avocado și, de preferință, jumătate. Conținutul de grăsimi trebuie luat în considerare în cantitatea totală de grăsimi din dietă.

Cum să alegi un avocado copt?

Pentru ca preparatele cu avocado să fie o bucurie de gustat și nu o dezamăgire completă, este foarte important să te asiguri că alegi un fruct copt.

Dacă stoarceți ușor fructele, acestea ar trebui să fie ușor boțite. Dacă fructul este încă foarte dur, trebuie să se coacă puțin. Pune-l într-o pungă de hârtie cu mere sau banane, dar nu-l pune la frigider – acest lucru va ajuta la accelerarea procesului de coacere.

Cum să curățați corect un avocado?

Luați un cuțit ascuțit și tăiați avocado în jumătate pe verticală, nu încercați să tăiați sâmbura. Trageți ambele jumătăți în direcții diferite, împărțiți avocado în două părți și îndepărtați sâmburele împingându-l cu un cuțit sau o lingură. Dacă a rămas ceva pulpă pe groapă, răzuiți-o cu o lingură.

Pentru a separa pulpa de coaja unui avocado, pur și simplu scoateți-o cu o lingură într-un bol pentru piure. Dacă vrei să tai un avocado în bucăți, de exemplu, pentru a-l adăuga într-o salată, ia un cuțit și tăiați (fără să despărțiți pulpa de coajă) avocado în felii fără a tăia pielea. Apoi scoateți cu grijă pulpa cu o lingură.

Cu ce să mănânci avocado

Există multe modalități simple de a include acest produs sănătos în dieta ta.
Adaugă avocado la rețeta ta obișnuită de salată și va deveni mai satisfăcătoare.
Înlocuiește maioneza în sandvișuri cu avocado copt, sandvișurile cu ton vor fi deosebit de delicioase.
Faceți pâine prăjită cu ou, somon și avocado
Înlocuiți smântâna cu avocado în sosul cremos de paste pentru o aromă plăcută de nucă și o nuanță verde neobișnuită.

Vă sfătuim să gătiți guacamole – celebrul sos mexican.

Pentru o porție pentru o companie de 4-5 persoane veți avea nevoie de:
avocado
roșie
ceapa verde
ardei roșu iute – ½ linguriță
coriandru proaspăt
kindza – 1 buc.
sare
ulei de masline

Tăiați avocado – îl puteți tăia cu un cuțit sau piure cu o furculiță, apoi stropiți avocado cu zeamă de lămâie pentru a preveni ca pulpa să se înnegrească.
Scoateți semințele de pe roșie și tocați mărunt pulpa.
Tăiați coriandru, usturoi, ardei iute roșu
Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare și ulei de măsline.
Guacamole poate fi folosit în quesadilla, ca aperitiv cu chipsuri, sau ca sos pentru preparate și pește sau carne.

Concluzie
Avocado este iubit în toată lumea. De exemplu, în bucătăria vietnameză, filipineză și indoneziană, se adaugă la smoothie-uri sau milkshake-uri, este adesea adăugată la rulouri, de exemplu, în faimoasa rulada California. Bucătăria mexicană folosește avocado ca ingredient în tacos, cu orez, ca garnitură sau topping pentru carnea la grătar.

Consumul regulat de avocado vă va permite să obțineți tot ceea ce avocado este util pentru corpul uman.