Popularitatea nutriției adecvate este în mod obiectiv meritată. La urma urmei, este unul dintre fundamentele unui stil de viață sănătos. Chiar dacă urmezi cu strictețe regimul zilei și vizitezi regulat sala de sport, fără un meniu echilibrat, eforturile tale vor ajunge rapid în zadar, mai ales când te străduiești să obții o silueta ideală sau să slăbești. În același timp, pe internet, ca și în viața de zi cu zi, există atât de mulți oameni, atât de multe opinii. Din fericire, cei mai mulți dintre noi știu să filtreze informațiile cu adevărat utile. Astăzi vom analiza câteva concepții greșite comune despre alimentația adecvată.

1. Sucurile sunt utile – principalul lucru este că sunt proaspăt stoarse.
A numi această afirmație minciună ar fi greșit. Cu toate acestea, clarificarea este în mod clar necesară. În primul rând, numai produsul proaspăt stors și consumat imediat poate fi numit suc autentic. Varietatea de „sucuri” de pe rafturile magazinelor este un truc de marketing, acestea sunt doar băuturi care conțin sucuri, făcute din concentrate care utilizează aditivi nocivi. În al doilea rând, deși există beneficii de la sucul proaspăt, este optim să mănânci un măr sau o portocală în forma sa originală, deoarece o parte semnificativă a nutrienților se pierde în timpul procesului de stoarcere.

2. Cu cât sunt mai puține calorii, cu atât este mai ușor să slăbești.
Una dintre cele mai vechi concepții greșite. Vei fi surprins, dar te poti ingrasa chiar si in timpul unei diete de 1000 de calorii. Dimpotrivă, cu o dietă de 2500 de calorii, poți obține o slăbire. Cum așa? Foarte simplu. Formula de slabit presupune un usor deficit caloric zilnic – adică trebuie să cheltuiesti mai mult decat consumi. Dacă stai toată ziua la birou, grăbește-te să iei un loc la metrou în drum spre serviciu și înapoi și te întinzi imediat pe canapea de acasă, ai un consum minim de energie și nu vei slăbi. Și cu antrenamente zilnice în sală, jogging și drumeții, chiar și cu o dietă bogată în calorii, îți poți îmbunătăți silueta.

3. „Doi burgeri și o cola dietetică, vă rog!”
Fraza, în diferite interpretări, a devenit deja meme. Din păcate, mulți încă mai cred că așa-numitele băuturi „dietetice” fără zahăr nu sunt dăunătoare. De fapt, această concepție greșită nici măcar nu trebuie dezmințită – doar citiți compoziția sifonului și veți fi uimiți de cantitatea de aditivi sintetici. Chiar dacă nu există zahăr.

4. În funcție de obiective, este necesar să se reducă sau să se elimine complet carbohidrații sau grăsimile din diete.
Dacă nu ați devenit încă adeptul unor astfel de secte alimentare, vă rugăm să acceptați felicitările noastre! Proteinele, grăsimile și carbohidrații sunt cele trei componente esențiale ale nutriției în orice dietă! Da, raportul lor poate fi ajustat (și, apropo, doar un medic ar trebui să facă acest lucru), dar fiecare element își îndeplinește propriile sarcini. Refuzul sau reducerea radicală a consumului chiar și a unuia dintre elemente va duce rapid la o sănătate precară și la boli.

5. Mâncarea sănătoasă este monotonie plictisitoare la un preț umflat.
În opinia noastră, această opinie s-a născut printre cei pur și simplu prea leneși să studieze subiectul sau să schimbe ceva în propria lor viață. Produsele care sunt folosite în dietele alimentației adecvate sunt diverse – acestea sunt legume și fructe, pește și carne (!), produse lactate, precum și fructe de pădure, nuci, tot felul de cereale, sosuri naturale și condimente. Cele mai multe dintre aceste produse pot fi găsite cu ușurință în supermarketuri și piețe la un preț rezonabil, iar propria imaginație vă va permite să creați adevărate capodopere culinare.

6. Pentru a pierde in greutate – trebuie sa mancați mai putin.
Există o eroare în înțelegerea acestei abordări. După cum am spus mai devreme, trebuie să mănânci nici mai puțin, nici mai mult, ci exact cât ai nevoie, ținând cont de obiectivul tău, de stilul de viață și de activitatea fizică. Dacă vorbim despre mese, atunci nu ar trebui să fie mai puțin, ci dimpotrivă, mai mult! În loc să mâncați în exces la fiecare câteva ore, împărțiți-vă mesele în mod uniform pe parcursul zilei, urmând recomandările unui nutriționist. 5-6 mese mici nu vă vor lăsa să vă simțiți foame și vă vor oferi energia, lejeritatea și vigoarea necesare.

7. După ora optsprezece – fără mâncare.
Un alt mit popular. Pentru a înțelege cât de fals este, este suficient să ne amintim că fiecare persoană are propriile lui bioritmuri. Acele „lacăre” și „bufnițe” trăiesc printre noi. Unii se culcă târziu, iar alții se trezesc devreme. În funcție de programul de lucru, unii dintre noi au posibilitatea de a merge la culcare la nouă seara, în timp ce alții se întorc acasă abia până la miezul nopții. Prin urmare, un astfel de postulat nu poate fi acceptat ca adevărat. Singura regulă adevărată este să mănânci nu mai târziu de 3 ore înainte de culcare.

8. Fulgii de ovăz sunt o componentă avantajoasă a meniului.
Da, fulgii de ovăz sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente de inclus în meniul tău zilnic. În același timp, merită să acordați atenție tipului de fulgi de ovăz pe care îl utilizați. Făina de ovăz populară, deși ușor de preparat, și-a pierdut deja majoritatea nutrienților în timpul procesării secvențiale. Tot felul de „terci rapide” care se prepară în 1 minut într-un pahar cu apă clocotită și nu conțin deloc nimic util – doar din punct de vedere psihologic vă vor inspira încredere în abordarea corectă a sistemului de nutriție. Pentru un rezultat de calitate, trebuie să alegeți fulgi de ovăz integral.

9. Nu există loc pentru deserturi într-o alimentație adecvată.
Este posibil să vă răsfățați cu ceva gustos și dulce chiar dacă sunteți ocupat să pierdeți în greutate și să ajustați cu atenție conținutul de calorii al dietei. În primul rând, unele dulciuri pot fi permise cu moderație dimineața. În al doilea rând, acordând atenție compoziției produselor, puteți găsi acele deserturi care se încadrează perfect în regulile alimentației adecvate sau le puteți găti singur folosind fructe, fructe de pădure, nuci, miere.

10. Beneficiile alimentației separate.
Nu există niciun studiu științific care să susțină această teorie. Concentrați-vă doar pe fapte dovedite. Corpul uman este un dispozitiv complex, configurat inițial să mănânce alimente într-o formă mixtă. Împărțirea ptoteinelor, grăsimilor și carbohidraților are loc cu succes în modul sincron. În absența unor argumente convingătoare, nu urmați fiecare nou moft, dintre care majoritatea sunt trucuri publicitare.