Oponenții vegetarianismului au o mulțime de plângeri cu privire la adepții acestei diete. În ce măsură sunt adevărate toate aceste afirmații?

Mitul #1: Consumul de carne slăbește organismul.

Există o opinie larg răspândită despre indispensabilitatea cărnii – se presupune că numai ea conține vitamine, minerale și aminoacizi speciali, astfel încât absența cărnii în dietă provoacă la o persoană anemie, amețeli și slăbiciune generală.

De fapt, produsele din carne sunt greu digerate de organismul nostru, provocând procesele de fermentație și degradare, otrăvind treptat o persoană și înrăutățindu-i starea de bine. Digerarea cărnii necesită multă forță și privează o persoană de energia de care are nevoie. Cert este că sistemul digestiv procesează cu greu produsele de origine animală: carnea sau peștele se digeră până la 7-8 ore, iar alimentele vegetale sunt de două ori mai rapide.

Legumele

În China antică, exista chiar și o metodă sofisticată de execuție. Infractorul nu era ucis imediat, ci era hrănit doar cu multă carne. Drept urmare, după o lună sau două, rinichii persoanei cedau și acesta murea.
Mulți oameni – inclusiv cei cunoscuți – renunțând la carne, recunosc că starea lor de bine s-a îmbunătățit considerabil. Tensiunea revenea la normal, problemele cu rinichii, sistemul digestiv și articulațiile au dispărut. Potrivit acestor oameni, există un sentiment de ușurință și veselie, un val de energie de nicăieri este simțit literalmente.

Mitul #2: A fi vegetarian este prea scump.

Din anumite motive, se crede că o alimentație adecvată este prea scumpă în comparație cu o dietă mai familiară. Dar nimeni nu cere să cumpere cireșe proaspete sau pepeni verzi în ianuarie. Fructele și legumele ar trebui să fie de sezon, de preferință produse local. Cu cât creșterea lor este mai aproape de punctul de vânzare, cu atât rețin mai multe vitamine. Și apropo, sunt mai ieftine.

În plus, chiar și cetățenii orașeni pot cultiva singuri legume, fructe, fructe de pădure sau verdeață. Mulți au căsuțe de vacanță. Aceasta înseamnă că este foarte posibil să obțineți, deși o mică, recolta proprie. Produsele din propria gradină sunt poate cea mai delicioasă și sănătoasa mâncare. În plus, aceasta este o oportunitate reală de a economisi bani.

În orice magazin sau piață, castraveții și roșiile, perele și merele sunt de câteva ori mai ieftine decât cârnații cruzi afumati sau fileul de carne. Și cumpărarea de stafide sau caise uscate va costa bugetul familiei mai profitabil decât cumpărarea de ciocolată.

Mitul #3: Vegetarianismul este bun numai pentru climatele calde.

Susținătorii acestui mit susțin că este mult mai ușor să urmezi o dietă vegetariană în căldura verii. Când este cald afară, o persoană însuși observă că nu vrea nimic de carne. Carnea este percepută clar de organism ca hrană grea. Atrage involuntar fructe, legume, fructe de pădure. Dacă afară este +30, la prânz este mai plăcut să mănânci o salată ușoară de legume și fructe la desert decât un bulion bogat de carne și un cotlet fierbinte.

Iarna, consumul de calorii este mult mai mare. Prin urmare, există chiar și recomandări în frig puternic înainte de a ieși să mănânce câteva bucăți de slănină. Cu toate acestea, pe vreme rece este ușor să vă încălziți cu ceai fierbinte din plante cu miere și fructe uscate. Căldura de la o astfel de băutură este stocată în întregul corp pentru o lungă perioadă de timp și nu are efecte nocive asupra ficatului și pancreasului, spre deosebire de grăsimea sărată.

În ceea ce privește necesarul crescut de calorii, iarna puteți mânca mai multe nuci, în special nuci de pin – sunt foarte bogate în calorii. Același lucru se poate spune despre fructele de curmale. Nu e de mirare că vechii navigatori luau cu ei fructe uscate de curmal într-o călătorie lungă – o sursă inepuizabilă de energie. În orice îngheț, ghimbirul are un efect excelent de încălzire: poate fi adăugat în alimente și băuturi.

Mitul #4: Oamenii sunt prădători naturali

Susținătorii acestui argument sunt de obicei sfătuiți să se uite atent la dinții lor. Aceștia nu sunt dinți de prădători. Are omul colți atât de uriași precum cei ai tigrilor, leilor și ai altor carnivore? Mai degrabă, aceștia sunt dinții creaturilor erbivore – aceiași molari și premolari largi pentru măcinarea alimentelor vegetale. Prădătorii nu își mestecă bine mâncarea, ci o înghit imediat, deoarece saliva lor nu conține enzimele necesare. Este acidă, în timp ce saliva umană este alcalină și adaptată pentru procesarea primară a alimentelor vegetale.

În plus, lungimea intestinelor prădătorilor este mică: doar de 3 ori lungimea corpului, astfel încât produsele de descompunere sunt rapid eliminate din organism. Dar la oameni – ca toate ierbivorele – lungimea intestinului este de aproximativ 6 ori lungimea corpului, deoarece alimentele vegetale se descompun mai lent.

Mitul #5: Trebuie să mănânci carne pentru a fi sănătos.

Unii oameni ezită să treacă la o dietă vegetariană de teama unei posibile lipse de proteine ​​în organism. Să spunem că în alimentele vegetale există doar carbohidrați și fibre. Din carbohidrați obținem energia necesară, iar proteinele servesc ca material de construcție pentru celulele noi. Deci avem mare nevoie. Dar adevărul este că, pe lângă proteinele animale (se găsesc în carne, pește, ouă), există și proteine ​​vegetale, pe care vegetarienii le mănâncă.

Sursele de proteine ​​vegetale sunt:

* toate leguminoasele – mazăre verde, boabe și fasole verde, năut, linte;
* orice ciuperci și nuci;
* seminte;
* susan;
* diverse cereale, în special quinoa (cereale asemănătoare orezului);
* cartof;
* avocado;
* varza de Bruxelles si guli-rabe;
* prune uscate și caise uscate;
* fructe și fructe de pădure: cireșe, banane, papaya, kiwi.

Printre altele, proteinele vegetale sunt absorbite mai eficient de corpul uman.

Ce spun experții

Un neurochirurg, academician în scrierile sale despre alimentația adecvată, scrie că consumul de carne duce la suprasolicitare și epuizarea resurselor umane adaptative. În același timp, el recomandă adăugarea de ierburi proaspete sau uscate la fiecare fel de mâncare. O preocupare deosebită pentru el este faptul că oamenii obișnuiți mănâncă legume și fructe la jumătate din normă.

Merită să renunțăm cu totul la carnea de porc și mielul: au o mulțime de fibre conjunctive care sunt foarte greu de digerat de tractul nostru gastrointestinal. Ca urmare, în organism apar amoniacul și bazele azotate dăunătoare.

Fruits Susan Levin și Vandana Sheth, reprezentanți ai Academiei Americane de Nutriție și Dietetică, susțin că trecerea la alimente vegetale reduce riscul de atac de cord cu 32% și reduce probabilitatea de a dezvolta diabet cu 62%:

* Persoanele care urmează o dietă vegetariană au un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut în medie. De asemenea, au un control mai bun al tensiunii arteriale și al nivelului de glucoză din sânge, au mai puține inflamații și niveluri mai scăzute de colesterol.

Gastroenterolog subliniază că din 20% din proteinele conținute de carne, doar 13% sunt absorbite, în timp ce proteinele vegetale sunt absorbite aproape complet și adaugă:

* Carnea conține multe substanțe extractive cu acțiune asemănătoare cofeinei, care excită și tonifică sistemul nervos. Este un fel de produs dopant și epuizează treptat organismul.

Ascultăți-vă corpul

Este util ca adulții să asculte mai des alegerea copilului și să ia un exemplu de la el. Psihicul copilului nu a fost încă saturat cu stereotipuri inutile – intuitiv, copilul face cea mai bună alegere. Amintiți-vă, adesea copiii refuză supa de carne și cotleturile sau le mănâncă fără tragere de inimă, dar sunt întotdeauna mulțumiți de fructe și fructe de pădure. Atunci când alege între un grătar și un măr, copilul îl va alege întotdeauna pe cel din urmă. Și dacă îi arăți copilului un iepure, el se va juca fericit cu el și îl va mângâia – dar nici măcar nu se va gândi că acest animal poate fi mâncat. Așa funcționează natura.